Voordelen van een gietijzeren pan

Als je op zoek bent naar goede pannen, of de beste pannen, dan kan het zo zijn dat je na veel onderzoek uitkomt op gietijzeren pannen. Logisch, want een gietijzeren pan – ook wel bekend als een dutch oven – heeft veel voordelen over andere pannen gemaakt van bv. roestvrij staal. 

Een goede gietijzeren pan is aan te raden in elke keuken, je kan er namelijk ontzettend veel mee. In onze winkel in Maastricht was één wand van de zaak dan ook volledig toegewijd aan de kleurrijke, gietijzeren Le Creuset pannen. En het is dus ook niet geheel vreemd dat wij (als de kinderen van) elk een Creuset gietijzeren pan kregen toen we het huis uit gingen op kamers*. 

Gietijzeren pannen zijn stiekem wel goedkoop – een goede koop

Nu laat ik het bijna klinken alsof een gietijzeren pan enorm duur is en een luxeproduct is, maar dat is niet zo. Gezien een gietijzeren pan gemiddeld een leven lang meegaat, is het is eigenlijk koopje. Want ja, kwaliteits gietijzeren pannen gaan een leven lang (en zelfs langer) mee. Veel gietijzeren pannen hebben daarom een heel erg lange garantie. Le Creuset is zelfs zo zeker van die kwaliteit die ze maken dat ze letterlijk ‘levenslange’ garantie leveren op hun gietijzeren producten. Andere merken zoals Staub en Combekk leveren gemiddeld 30-40 jaar garantie. 

Gietijzeren pannen zijn multifunctionele, alles-in-één pannen

Ook de veelzijdigheid van een gietijzeren pan is een goede reden om er eentje aan te schaffen. Gebruik gietijzer om in te koken, bakken, braden of als ovenschaal – een gietijzeren pan kan je namelijk gewoon zo van het fornuis in de oven zetten. Gietijzer kan de maximale oventemperatuur weerstaan, maar check wel eerst even of ook de knop van de deksel hogere temperaturen aan kan. (Dit is wel het geval bij de nieuwere Le Creuset pannen omdat deze een roestvrijstalen knop op de deksel hebben.)

Gietijzeren pannen zijn veilig – en dus gezond

En nog een fijne bonus aan het feit dat gietijzeren pannen heel heel heet mogen worden gebruikt, is dat gietijzeren niet wordt beïnvloed door de hitte. Bij veel anti-kleef pannen kan de anti-kleef laag kapot bakken en hiervan kleine deeltjes in het eten terecht komen. Daarom worden gietijzeren pannen ook beschreven als pannen die ‘gezond’ of ‘niet giftig’ zijn.

Gietijzeren pannen zijn zwaar – maar dit is echt een voordeel

Gietijzer is gegoten ijzer – logisch. Dat betekent dus dat gietijzeren pannen best wel zwaar zijn. Afhankelijk van de maat van de pan zal je een gietijzeren pan niet snel met 1 hand optillen maar het zwaardere gewicht van de pan heeft uiteraard een functie. Hierdoor wordt warmte veel beter en langduriger vastgehouden.

Dus zit je met de vragen zoals: 

  • Welke pannen zijn goed?
  • Welke pannen zijn geschikt voor inductie?
  • Welke pannen kunnen op een keramische kookplaat? Of op gas? Of elektrisch?
  • Welke pannen kunnen in de oven?
  • Welke pannen heb je nodig?
  • Welke pannen zijn gezond? 
  • Welke pannen zijn duurzaam?
  • Welke pannen zijn het beste?

Dan is er een simpele oplossing voor je zoektocht: begin met een gietijzeren braadpan.
Daarna kan je je pannenset verder uitbreiden met andere pannen gebaseerd op welke gerechten je vaak maakt en wat daarvoor het meest geschikt is. 

*En ja hoor, ik kan tevreden meedelen dat mijn Creuset pan de studententijd heeft overleefd en er nog steeds uitziet als nieuw. Als dat niet genoeg zegt… 😉