Volkoren Soda brood

Recept om zelf volkoren Iers Soda Brood te maken

Brood zelf bakken zonder broodbakmachine lijkt misschien een langdurig proces, maar dat hoeft niet zo te zijn. Iers soda brood (soda bread) is namelijk een brood dat je makkelijk zelf thuis kan maken. Het is een brood wat niet hoeft te rijzen. Een simpel en snel brood recept zonder gist en zonder kneden. Soda brood maakt gebruik van baksoda in combinatie met karnemelk of yoghurt om het brood te laten rijzen tijdens het bakken. Dit recept voor soda bread komt uit het kookboek van Jamie Oliver “Everyday Super Food”, een heel fijn boek vol makkelijke en gezonde recepten.

Ik heb het brood al meerdere keren gemaakt, zowel met karnemelk en met yoghurt, en beide werken prima. Als je het brood met yoghurt maakt, is het wel goed om een gewone naturel yoghurt te kiezen en geen Griekse yoghurt.  

Dit volkoren soda brood is ideaal als vers gebakken op tafel te zetten bij een brunch maar is ook heel erg lekker om te serveren bij soep, salade of in plaats van stokbrood tijdens een zomerse bbq.

Tip: Zelf maak ik het brood altijd in een gietijzeren pan van Le Creuset. Hierdoor krijgt het brood een hele goede knapperige korst. Heb je geen gietijzeren pan? Dan werkt een bakplaat ook prima. 

Recept om zelf volkoren Iers soda brood te maken

Over de key ingrediënten

 • VOLKOREN MEEL: Ik heb een mix van volkoren roggemeel en volkoren speltmeel gebruikt, maar je kan hier zelf in variëren naar keuze.
 • HAVERVLOKKEN: Voor extra vezels en meer textuur wordt er 50 gram havervlokken (of havermout) gebruikt. Heb je geen havervlokken of havermout? Dan kan je gewoon 50 gram extra volkoren meel toevoegen. 
 • BAKSODA: Baksoda, baking soda oftewel natrium bicarbonaat is het rijsmiddel voor dit brood – baksoda kan je in dit recept niet vervangen door bakpoeder. 
 • KARNEMELK/YOGHURT: Het zure van de karnemelk of yoghurt zal in combinatie met de baksoda ervoor zorgen dat het brood tijdens het bakken rijst. 
 • ZEEZOUT: Het lijkt misschien niet zo, maar zout is heel belangrijk in brood recepten. Brood zonder zout is namelijk echt niet aan te raden.
Recept om zelf volkoren Iers Soda Brood te maken

Volkoren Soda Brood

Voor 1 brood
50-55 minuten

Ingrediënten

Droge ingrediënten

 • 250 gram volkoren speltmeel ( + extra om te bestrooien)
 • 100 gram volkoren roggemeel
 • 50 gram havermout of havervlokken
 • 1 theelepel baksoda / baking soda (natrium bicarbonaat)
 • 1 theelepel zeezout

 

Natte ingrediënten

 • 1 ei
 • 300 milliliter karnemelk (of natural yoghurt)

 

Benodigdheden

 

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven voor op 190°C en bestrooi een bakplaat of ruime gietijzeren pan met een laagje meel.
 2. Meng de droge ingrediënten (het speltmeel en roggemeel, havervlokken, baksoda en zout) in een ruime mengkom.
 3. Roer in een aparte kom het ei en de karnemelk of yoghurt door elkaar.
 4. Giet de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en meng alles goed door elkaar met een vork.
 5. Zodra het een plakkerig deeg is geworden, bestrooi je handen met wat meel en meng het deeg verder met je handen. Het is een heel plakkerig, nat deeg, dat hoort zo. 
 6. Leg dan het plakkerige deeg in de gietijzeren pan (of op de bakplaat) en bestrooi ook de bovenkant met voldoende meel. Probeer het deeg een ronde vorm te geven. 
 7. Snijd in het midden van het deeg een kruis of split voor een mooie breuk bij het bakken.
 8. Plaats de pan (of bakplaat) in de oven en laat ongeveer 40 to 45 minuten bakken op 190°C. 
 9. Kijk na 40 minuten of het brood uit de oven kan door tegen de bodem van het brood te tikken. Als het brood hol klinkt, is die klaar!

 

Soda brood uit eigen oven is het lekkerst vers gebakken als het nog warm is, maar blijft tot wel 3 dagen goed. Je kan het brood ook invriezen natuurlijk. Zorg wel dat het dan al gesneden is zodat het ook snel en makkelijk kan ontdooien.

 

Recept om zelf volkoren Iers Soda Brood te maken