Vegan Blauwe Bessen Muffins

Ideaal voor als ontbijt of om te serveren bij een brunch – muffins! 

Deze Amerikaanse ontbijt klassieker is hier in Europa overgenomen als zoet tussendoortje of ‘gebakje’ gezien maar dat is het niet helemaal. Want, wat zijn muffins nou? Een traditionele Amerikaanse muffin heeft een brood-achtige textuur aan de binnenkant met een knapperige top en kan zowel (licht)zoet als hartig zijn. Traditionele muffins zijn dus niet die over-de-top zoete cake-y muffins zoals we ze uit de supermarkt kennen. Integendeel, muffins horen eigenlijk niet te zoet te zijn maar juist meer weg te hebben van brood. Dat is ook het grote verschil tussen muffins en een cupcakes. 

Deze blauwe bessen muffins met banaan hebben veel weg van de originele Amerikaanse muffins. De brood-textuur van binnen, de knapperige muffin top aan de bovenkant, licht zoetig en ideaal als ontbijtje. En dan ook nog eens helemaal plantaardig want dit recept bevat geen zuivel of eieren. 

Ook al zijn muffins heel simpel om zelf te maken, is het wel handig om te weten hoe je muffins maakt zodat ze die ‘fluffy’ structuur krijgen. Het gaat vooral om alles niet te veel te mengen. In het recept hieronder wordt het makkelijk uitgelegd per stap en op de foto’s onderaan de pagina zie je ook precies alle stappen. 

Héél belangrijk! Vergeet ook niet om de muffin rijkelijk te besmeren met bijvoorbeeld pindakaas of een andere notenpasta zoals amandelpasta. Hmmmm… 

Over de key ingrediënten: 

 • VOLKOREN MEEL: Omdat muffins vanuit hun oorsprong eigenlijk een ontbijt optie is, worden er in veel muffin recepten volkoren meel gebruikt (of tarwezemelen toegevoegd). Door volkoren meel te gebruiken, krijg je net wat meer vezels in het deeg voor die echte muffin textuur. Je kan kiezen voor volkoren tarwemeel of volkoren speltmeel. 
 • KOKOSOLIE: Welke olie je gebruikt voor muffins is erg belangrijk want dit bepaald grotendeels de textuur van de muffin. In dit geval is kokosolie de ideale vervanger voor boter. 
 • BANAAN: De rijpe banaan zorgt ervoor dat alles goed bindt zonder ei en geeft natuurlijk een zoetheid aan de muffins. In dit recept wordt de banaan geprakt met een vork en niet gemixt in een blender of keukenmachine. Het is dus de bedoeling dat het nog een klein beetje structuur en stevigheid heeft en geen super gladde bananenpuree wordt. Dit zorgt ook voor die kenmerkende ‘fluffy’ muffin textuur. 
 • PLANTAARDIGE MELK: Alle soorten plantaardige melk zijn geschikt bij dit recept, dus kies vooral jouw favoriet. Wij vinden zelf rijstemelk of havermelk het lekkerst en het beste passen in dit recept, maar ook soja-, amandel of kokosmelk kunnen prima. 
 • BLAUWE BESSEN: Vers of vries, het kan allebei. Wat betekent dat je deze muffins altijd kan maken, ook wanneer blauwe bessen niet in het seizoen zijn. 

Vegan Muffins met Blauwe Bessen

 Voor 4 muffins
40 minuten

Ingrediënten 

Natte ingrediënten

 • 1 rijpe banaan
 • 100 milliliter plantaardige melk (bijvoorbeeld havermelk, sojamelk of rijstmelk)
 • 35 gram kokosolie (op kamertemperatuur)
 • 75 gram blauwe bessen (verse of bevroren)

Droge ingrediënten

 • 125 gram volkoren meel (je kan volkoren tarwemeel of speltmeel gebruiken)
 • 1 theelepel bakpoeder
 • Snuf zout
 
Benodigdheden

Bereidingswijze Vegan Muffins met Blauwe Bessen

 1. Verwarm de oven voor op een temperatuur van 180 °C. 
 2. Meng de droge ingrediënten (het meel, bakpoeder en zout) door elkaar in een ruime mengkom. 
 3. In een andere kom, prak je de banaan fijn met een vork.
 4. Voeg aan de geprakte banaan de plantaardige melk en kokosolie toe en meng alles door elkaar. 
  Als je koude plantaardige melk gebruikt, zal de kokosolie brokjes vormen in het mengsel – dit is oké. Het mengsel mag best grof zijn en wat brokjes kokosolie bevatten – dit komt tijdens het bakken wel goed. 
 5. Meng dan het bananen mengsel door de droge ingrediënten met een spatel. Hierbij is het belangrijk dat je alles redelijk goed door elkaar mengt maar dat je het niet helemaal perfect mengt tot een glad beslag. Zo behoud je luchtige structuur in de muffin en voorkom je dat het een ‘ingezakte cupcake’ wordt.
 6. Vouw dan heel voorzichtig de bessen door het muffinbeslag zodat ze mooi heel blijven. Anders krijg je een grijze muffin 😉
 7. Vet een muffin bakvorm (muffinplaat) in met een beetje kokosolie en bestrooi met wat bloem of meel zodat je de muffins na het bakken makkelijk uit de vorm kan halen. 
 8. Verdeel het muffinbeslag dan zo gelijk mogelijk over 4 muffin-vakken van de ingevette en bebloemde bakvorm.
 9. Zet in de voorverwarmde oven en bak voor 20-22 minuten. Hoe lang de muffins precies moeten bakken is afhankelijk van de oven en bakvorm. Je kan tussendoor even kijken of de muffins gaar zijn door er met een satéprikker in te prikken. Als deze schoon uit de muffin komt, zijn ze klaar.
 10. Haal ze uit de oven en laat ze nog minstens 5 minuten afkoelen in de vorm. 
 11. Daarna kan je de muffins uit de bakvorm halen en verder laten afkoelen op taartrooster. Niet te lang, want ze zijn eigenlijk het allerlekkerst als ze nog een beetje warm zijn!

Serveertip: Snijd de warme muffin open en besmeer met pindakaas, notenpasta of (plantaardige) boter. Smakelijk!

Vegan Blueberry Muffin Tips: 

 • Moet je de blauwe bessen ontdooien voordat je ze door het muffinbeslag mengt?

Als je bevroren blauwe bessen gebruikt, hoef je deze niet te ontdooien en kan je ze gewoon zo bevroren door het beslag mengen.

 • Hoelang zijn muffins houdbaar?

Deze muffins zijn ongeveer 2 tot 3 dagen houdbaar. Na de eerste dag is het wel aan te raden om de muffins weer even op te warmen omdat ze warm toch het lekkerste zijn. 

 • Waar en hoe kan je muffins bewaren? 

Je kan de muffins 2 tot 3 dagen bewaren in een luchtdichte bewaardoos buiten de koelkast of je kan de muffins invriezen. 

 • Hoe kan je muffins invriezen? 

Muffins zijn tot 4 weken prima in de vries te bewaren, hierna zal de textuur steeds minder worden. Gebruik hiervoor een bewaardoos die je goed kan afsluiten en in de vries mag.
Wanneer je de bevroren muffins uit de vries haalt, laat ze dan eerst 10 minuten ontdooien op kamertemperatuur en warm ze daarna even op. 

Let wel op: Heb je bevroren blauwe bessen gebruikt in het recept en wil je de muffins invriezen? Dan zullen de bessen uiteindelijk niet meer zo veel smaak hebben.