Bananenbrood

Bananenbrood is de meest ideale manier om rijpe, bruine bananen op te maken. Natuurlijk zijn hier al duizend-en-een recepten voor, maar we delen graag ons makkelijke recept voor bananenbrood met havermout en amandelmeel Dat maakt dit bananenbrood ook geschikt voor mensen die glutenvrij koken en bakken. En door suikers van de bananen en dadels is het bananenbrood al zo zoet dat het recept ook als ‘suikervrij’ bestempeld kan worden. 

Maar wat dit bananenbrood recept echt speciaal maakt, is de textuur. Het is zo smeuïg in vergelijking met (de tientallen) andere bananenbrood recepten die we hebben geprobeerd. Dat komt door de combinatie van amandelmeel, kokosrasp en super rijpe bananen. Het lijkt daarom een beetje op cake, een fijne combinatie tussen bananenbrood en bananencake. 

Naast dat het dus gewoon zo lekker is, houden we van dit recept omdat het maken van bananenbrood erg simpel is. Zet alle ingrediënten klaar, meng alle droge ingrediënten, meng alle natte ingrediënten, meng de natte mix door de droge mix, in een bakvorm gieten, bakken en klaar!

Over de key ingrediënten: 

  • AMANDELMEEL: Door het gebruik van amandelmeel heeft dit bananenbrood bijna een cake-achtige smeuïgheid. Zeker als je fijn amandelmeel gebruikt. Hoe fijner het amandelmeel, hoe zachter, smeuïger de textuur van het bananenbrood. 
  • KOKOSRASP: Ondanks dat er kokosrasp wordt gebruikt, smaakt het bananenbrood totaal niet naar kokos. De kokosrasp helpt vooral bij de textuur, zorg dus dat je het zeker toevoegt.
  • DADELS: Voor die extra zoetheid! Kies voor de grote Medjoul dadels, deze zijn het meest geschikt. 
  • BANANEN: Want wat is bananenbrood zonder banaan?! Zorg dat je de meest rijpe bruine bananen gebruikt voor de beste smaak en textuur. Rijpe bananen zijn niet alleen zoeter van smaak, maar bevatten ook meer vocht dan onrijpe (groen-gele) bananen. Als je onrijpe bananen gebruikt zal je bananenbrood dus droger en minder zoet zijn. 

Ingrediënten

Natte ingrediënten

  • 4 bananen (3 bananen worden er gebruikt in het beslag en 1 als afwerking)

  • 3 eieren 

  • 3 – 4 Medjoul dadels 

  • 1 theelepel vanille-extract

Droge ingrediënten

  • 100 gram amandelmeel

  • 30 gram kokosrasp

  • 50 gram havermeel (of havermout*)

  • 2 theelepels bakpoeder

  • 1/2 theelepel zout

  • Optioneel: 75 gram amandelen**

Benodigdheden

 

Bereidingswijze

  1. Verwarm je oven voor op 175°C en bekleed een bakvorm/cakeblik met bakpapier. 

  2. Meng in een ruime kom alle droge ingrediënten (het amandelmeel, havermeel, kokosrasp, bakpoeder en zout) door elkaar. 

  3. Gebruik een keukenmachine (of staafmixer) om 3 bananen en de dadels tot een gladde puree te mixen. Voeg eventueel nog een extra dadel toe om het bananenbrood nog zoeter te maken. 

  4. Voeg dan de eieren en het vanille-extract toe aan het bananenmengsel en mix weer tot een glad beslag. 

  5. Meng dan het bananenmengsel met een spatel door de droge ingrediënten.

  6. Spatel als laatste de amandelen door het beslag.

  7. Giet het beslag in de bakvorm en werk af met de 4de banaan (optioneel). Je kan de banaan in de lengte halveren en boven op het beslag leggen (zoals op de foto) of de banaan in schijfjes snijden en dan de bovenkant bedekken. 

  8. Zet de bakvorm in het midden van de oven voor 40-45 minuten.
    Check na 40 minuten met een satéprikker of het bananenbrood gaar is door in het midden van het bananenbrood te prikken. Als de prikker er schoon uit komt, is het brood klaar. 

  9. Wanneer het bananenbrood klaar is, haal het uit de oven en laat 10-15 minuten afkoelen in de bakvorm.

  10. Snijd in stukken en geniet!

Bananenbrood tips 

  • Hoe lang is bananenbrood houdbaar?

Dit bananenbrood is ongeveer 3 tot 4 dagen houdbaar. …Hoewel het al heel knap is als het niet helemaal op is na 2 dagen 😉 

  • Hoe en waar moet je bananenbrood bewaren? 

Je kan dit bananenbrood 3 tot 4 dagen bewaren in een luchtdichte bewaardoos en om de textuur zo goed mogelijk te houden is het het beste om bananenbrood in de koelkast te bewaren.

  • Hoe kan je bananenbrood invriezen? 

Zorg dat je het bananenbrood in plakjes snijd voordat je het invriest. Zo is het 1-2 maanden in de vries te bewaren. Een stacherbag is hier ideaal voor, maar je kan natuurlijk ook gewoon een diepvrieszakje gebruiken. 

*Heb je geen havermeel? Geen probleem! Havermeel kan je makkelijk zelf maken door havermout fijn te malen in een keukenmachine, blender of met behulp van een staafmixer. 

**Welke noten je gebruikt voor het bananenbrood is uiteraard zelf te bepalen. Heb je geen amandelen? Geen probleem, je kan dit bananenbrood met walnoten en chocolade maken of met pecannoten bijvoorbeeld. En wil je het liever lekker puur houden? Ook zonder noten is bananenbrood heerlijk!