Granola is één van de makkelijkste en leukste bakrecepten omdat er zoveel verschillende variaties mogelijk zijn om te maken. Er is voor ieder wel wat wils. Zo zijn er recepten voor:
Granola met granola met kokos, granola met pindakaas, granola met chocola, granola met banaan, granola met cacao, …
Allerlei lekkere opties, maar ook granola gewoon zonder toevoegingen is al smakelijk. De combinatie van knapperig en zoet maakt granola heerlijk als ontbijt, tussendoortje, lunch en zelfs als avondeten (why not!). Ook is granola heel leuk om te geven als geschenk of als doopsuiker. Als maaltijd, kado of snack, met granola kan je veel kanten op. Daarom maak je met dit recept meteen een volle bakplaat zodat er meer dan genoeg van is.
Deze granola met amandel en kokos is niet alleen super lekker maar ook:
- Vegan
- Eiwitrijk
- Zonder kokosolie
- Gezond
- Snel & makkelijk
Over de key ingrediënten:
GROVE HAVERVLOKKEN: Voor het maken van granola kan je het beste grove havervlokken gebruiken. Deze zijn qua textuur net wat grover dan havermout.
AMANDEL: Granola met noten is toch wel het allerlekkerst. Amandelen zorgen voor een lekkere bite en zitten vol goede voedingswaarde.
KOKOSFLAKES: Kokos past qua smaak heel goed bij amandel en heeft van nature een licht zoetige smaak.
LIJNZAAD: Gebroken lijnzaad (of lijnzaad meel) geeft de granola nog een boost van vezels en gezonde vetten.
MEEL OF BLOEM: Een paar eetlepels meel of bloem is nodig om mooie crunchy granola rotsen (chunks) te krijgen.
AHORNSIROOP: Door ahornsiroop te gebruiken als natuurlijke zoetmaker is dit een granola recept zonder suiker.
Kokos-amandel granola
30 minuten
Ingrediënten
Droge ingrediënten
- 200 gram grove havervlokken
- 50 gram amandelschaafsel (of gehakte amandelen)
- 50 gram zonnebloempitten (als je geen zonnebloempitten hebt, kan je ook 50 gram extra amandel gebruiken)
- 3 eetlepels bloem of meel (ik gebruik havermeel)
- 3 eetlepels gebroken lijnzaad
- 2 eetlepels sesamzaad
- ½ theelepel fijn zeezout
- 2 theelepels kaneel
Natte ingrediënten
- 85 gram amandelpasta (of pindakaas)
- 70 gram ahornsiroop
Benodigdheden
- Ruime schaal
- Mengkom
- Spatel / pannenlikker
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 150°C.
- Meng alle droge ingrediënten in een ruime mengkom.
- Roer in een aparte mengkom de amandelpasta en ahornsiroop door elkaar.
- Meng dan het natte mengsel door de droge ingredienten en blijf goed door elkaar roeren totdat er geen grote brokken meer zijn en alles goed gemengd is.
- Verspreid het granola mengsel over een met bakpapier beklede bakplaat en druk de granola goed aan. (Het goed aandrukken van de granola zal ervoor zorgen dat er van die mooie grote chunks ontstaan.)
- Bak de granola 18-20 minuten op 150°C totdat deze goudbruin is.
- Laat de granola helemaal afkoelen en breek dan in grote brokken.
- Geniet!
Hoelang is granola houdbaar?
Deze granola kan je best lang bewaren – tot wel 3 weken. Daarna wordt het minder knapperig.
Hoe kan je granola het beste bewaren?
Bewaar granola in een luchtdichte opbergdoos of in een glazen pot met deksel op een koele, droge plek.