Veelgestelde Vragen
Jura Koffie onderhoud tips
Hoe zet ik mijn Jura koffieapparaat aan?
Uw Jura heeft de aan-uit knop bij de andere bedieningsknoppen op het front van de machine of goed zichtbaar ergens bovenop. Maar er kan bij de snoeringang tevens een extra schakelaar geplaatst zijn. Let op of deze uit of aan staat: 0 of 1.
Wanneer moet ik mijn Jura ontkalken of reinigen?
Hoe vaak je jouw Jura moet ontkalken en reinigen is afhankelijk van het gebruik van de machine – zet je veel koffie op een dag dan zal dit gemiddeld om de week nodig zijn, bij weinig koppen koffie zal dit waarschijnlijk maandelijks het geval zijn.
Jura koffiemachines geven zelf aan wanneer er ontkalkt of gereinigd moet worden. Je kan ook zelf dit tijdstip kiezen voor de melding, dit is makkelijk in het programma op te zoeken en te activeren. Ook is het zinnig om voor een vakantie of andere langere afwezigheid de machine een extra keer te reinigen en bij terugkomst de machine eerst even door te laten spoelen.
Ik heb een waterfilter in mijn Jura koffiemachine. Moet ik dan ook ontkalken?
De keuze tussen een filter gebruiken en manueel ontkalken lijkt simpel. Een filter vervangen is makkelijk en snel. Ontkalken duurt ruim een half uur. Toch is het gebruiken van enkel een waterfilter geen slimme optie op de lange termijn. Ik kom namelijk veel machines tegen die jarenlang alleen filters hebben gehad en hierdoor veel kalkschade hebben. Het probleem is dat een filter geen 100% kalk opvangt maar maximaal 80%. Het resultaat: verstoppingen en lekkages. Voor een goed blijvend functioneren van de Jura is naast filtergebruik zeker 4 maal per jaar ontkalken nodig om te voorkomen dat kalk opstapelt en schade kan veroorzaken.
Bij recentere Jura modellen is naast filter wisselen ook ontkalken in de standaard programmering opgenomen. Komt dat in het programma van jouw Jura niet voor en is er enkel melding van filter wisselen? Dat kan makkelijk thuis worden aangepast in het programma. Ga hiervoor naar ‘Filter’ en kies voor de optie “Nee”. Dan denkt de Jura dat er geen filter aanwezig is en zal de optie voor het ontkalken van de Jura tevoorschijn koken. Ontkalker voor koffiezetapparaten is hiervoor nodig, dit is o.a. bij Kaldi koffie-en theezaken te verkrijgen. Hoe moet je dan de Jura koffiemachine ontkalken? Volg simpelweg de stappen die het programma aangeeft zoals “Vul watertank”, “Lade legen”, “Knop drukken, etc. Gebruik ongeveer een halve liter water met ontkalker voor het hele ontkalkingsprocess. Na het ontkalken kan je in het programma weer naar ‘Filter’ en dan kies je voor “Ja” om het te activeren en nieuwe filter te plaatsen.
Kan ik mijn Jura koffiemachine ontkalken met azijn?
Nee. Nooit azijn gebruiken om volautomaten zoals Jura koffiemachines te ontkalken. Azijn vreet namelijk afdichtingen op.
Hoe vaak is onderhoud nodig bij een Jura koffiemachine?
Regelmatig onderhoud is niet alleen belangrijk voor een goed werkende Jura maar ook voor herstel van smaakkwaliteit van koffie.
Voor particulier thuis gebruik (1-10 kopjes koffie/dag) adviseren wij om ten minste elke 2 jaar een servicebeurt te laten doen.
Bij een koffiemachine Jura Professional serie voor zakelijk gebruik (10-200 kopjes koffie/dag) is een jaarlijkse onderhoudsbeurt aan te raden. Voor grotere ondernemingen waarbij de Jura koffiemachine gemiddeld de maximale 200 koppen koffie haalt, is dit zelfs halfjaarlijks te adviseren. Dit is dus afhankelijk van per type Jura koffiemachine.
Mijn Jura geeft de melding aan “Lade plaatsen”. Wat te doen?
Als bij uw Jura het middendeel waar het drabbakje (dit is het bakje dat koffiedrap opvangt) opstaat niet aan wil sluiten aan de machine en deze dus kiert, kan de ladeschakelaar niet worden geactiveerd en blijft de Jura aangeven “lade plaatsen”. De zetgroep is in een lage positie blijven hangen en blokkeert dan de middenla.
De oplossing is simpel en kunt u zelf doen. Haal de lade eruit en zet hem terug zonder het drabbakje. Nu sluit hij weer netjes aan en wordt de ladeschakelaar geactiveerd. Als uw de Jura weer aangezet heeft en tot rust is gekomen, staat de zetgroep in de neutrale stand en mag het drabbakje weer terug op zijn plaats.
Maar hoe kan dit gebeuren? En hoe is dit te voorkomen?
Uw Jura heeft een telwerk dat na gemiddeld 18 handelingen aangeeft “Lade Legen”. Normaal zit dan het drabbakje vol en leegt u die samen met het restvocht wat in de onderste lade zit. Maar wat gebeurt er veelal als de lade wordt leeggemaakt wanneer de machine uit staat?
Hij wordt aangezet en het telwek telt door vanaf het punt waar hij was gebleven voordat hij werd uitgezet. Bij tel 18 geeft uw Jura de melding “Lade legen” aan maar u ziet dat het bakje maar half vol zit en duwt de lade terug. De ladeschakelaar wordt hierdoor geactiveerd en hij telt weer vanaf 0. Het drabbakje raakt op die manier overvol en de veegplaat van de zetgroep duwt het bakje met lade naar buiten met de zetgroep in de lage stand. Dit activeert de ladeschakelaar en de machine vraagt om “Lade plaatsen”. Onze tip: leeg dus altijd de lade wanneer uw Jura dit aangeeft – ook bij een halfvolle drabbak.
Mijn Jura blijft aangeven ‘Lade legen... Lade plaatsen’, ook als de lade geleegd is en netjes aansluit.
Achterin de lade waar het restvocht opgevangen wordt, zitten contactpunten die met de machine contact maken. Deze contacten moeten het smetteloos zijn (schoon en droog). Bij oxidatie van deze contacten of vuil daartussen hindert het contact met de machine. Zorg dus dat deze goed schoon zijn. Blijft de klacht? Dan kan een extra gemonteerde lade schakelaar defect zijn. Hiervoor moet de Jura gerepareerd worden, dat kan via onze Jura reparatie & onderhoud service.
Mijn Jura koffiemachine geeft error 2.
Error 2 bij een Jura koffiemachine is melding van een defecte temperatuursensor.
Hiervoor kan u uw Jura dan het beste bij de Kaldi koffie en theewinkel in Helmond, Weert of Maastricht aanbieden ter reparatie. Meer informatie over onze Jura Onderhoud & Reparatie Service vindt u op deze pagina.
Een andere – iets uitzonderlijke – oorzaak van de foutmelding error 2 kan ook een te lage omgevingstemperatuur zijn. Dit kan in de winter misschien overkomen. Door de Jura een paar uur op een kamertemperatuur te plaatsen (+-20ºC) plaatsen is dit makkelijk op te lossen.
Mijn Jura koffiemachine lijkt verstopt.
Wat als de koffie heel moeizaam-druppelsgewijs-door stroomt?
Als je veel espresso’s of cappuccino’s zet, is het schoonspoel-moment wanneer de meeste aroma’s zijn gepasseerd veel korter dan wanneer je een kop koffie zet. Het zeefje in de zetgroep kan dan verstopt raken. Dit kan ook gebeuren als de maling te fijn is en het zeefje dichtslaat.
Wat kan je doen om dit zelf op te lossen?
Verwijder allereerst de lade. In de ruimte voor je zie je de zetgroep . Je mag zonder probleem met de hand naar de zetgroep reiken. Eerst voelt een flexibele plaat. Als je met je vingers iets verder en omhoog reikt, komt je bij een schuin oppervlakte. Volg het oppervlakte tot je stuit op een zeefje en wat drab. Probeer het zeefje redelijk schoon te wrijven en laat de Jura dan een paar keer spoelen. Als dit succesvol was en de Jura koffiemachine zet weer normaal koffie, start dan het reinigingsprogramma op bij onderhoud. Om dit te voorkomen, raden we aan altijd reinigingstabletten te gebruiken bij het reinigen van de Jura. Zet ook de maling een standje grover indien nodig.
Mijn Jura koffiemachine loopt niet goed door.
Wat als koffie niet (of slecht) doorloopt met als gevolg gemalen koffie die ongebruikt in het de drabbak belandt?
Dat kan op een verstopping duiden wat reparatie behoeft, maar het kan ook zijn dat hij valse lucht trekt.
Kijk allereerst of de watertank netjes aansluit en er bijvoorbeeld geen koffieboon in de weg zit.
Zit er een filter in de watertank? Verwijder deze en probeer opnieuw het opnieuw. Als deze niet helemaal lekker zit trekt hij valse lucht. Bij allebei de redenen kan de pomp veel herrie maken maar bij de filter-reden hoeft dat niet altijd het geval te zijn.
Mijn koffie is niet warm genoeg.
Het kan zijn dat je Jura toe is aan een onderhoudsbeurt. De afdichtingen in de machine worden door de koffiezuren en heet water aangetast waardoor het aandrukmoment van de gemalen koffie vervaagd. Dit kan ervoor zorgen dat de koffie niet meer warm genoeg is en dat de koffie zuur smaakt, dus ook de smaak wordt minder.
Wat kan je hier zelf aan doen?
Je kan in het programma opzoeken of de temperatuur normaal of hoog is ingesteld en dit aanpassen.
Ook kan je de maling van de koffiebonen fijner zetten. Dit geeft meer weerstand zodat water langer in het element blijft en de temperatuur beter vasthoudt.
Bovenal adviseren wij om het koffiekopje voor te verwarmen, vooral bij het zetten van espresso en cappuccino. Het koude porselein trekt snel veel warmte weg. Zelfs de vorm en dikte van een koffiekopje kunnen veel verschil maken in hoe lang koffie heet blijft. Zie hier voorbeelden van koffiekopjes die goed warmte vasthouden (deze pagina komt binnenkort).
Help! Mijn Jura koffiemachine lekt water.
In de meeste gevallen is er dan een probleem met de aansluiting van de watertank op de machine. De watertank sluit aan op een rubber keerring van de machine. In feite rust dus de hele watertank op deze keerring. Zit er een vuiltje in de weg waardoor het niet goed aansluit, dan loopt de watertank leeg. Met een vochtig doekje de keerring goed schoonmaken lost het op. Vergeet ook het pijpje van de watertank welke op de keerring aansluit niet schoon te maken.
Mijn Jura koffiemachine geeft geen koffie.
Maalt de Jura wel maar kapt hij met het zetten van koffie voordat de pomp aan het werk gaat? Is er ook geen gemalen koffie in de drabbak terecht gekomen?
Pak er allereerst de stofzuiger bij om de koffie die in de trechter (de trechter is het vakje voor voorgemalen koffie) vast is komen zitten en niet in de zetgroep is gevallen weg te zuigen. Als je blijft proberen om koffie te zetten, dan u hoopt de boel zich meer en meer op zodat alleen reparatie nog oplossing kan bieden. Maak er een gewoonte van om bij reiniging ook de trechter met een flessenborstel schoon te maken tot in de zetgroep. Handige tip: gebruik een zaklamp om goed in de trechter te kunnen kijken hoe het eruit ziet.